Butlletí de l’economia social 09/04/2018

Bon dia!

Aquesta setmana de festa, m’ha donat temps per adonar-me’n que hi ha un debat omnipresent aquests dies; molta gent es pregunta cap a on es dirigeix  l’economia social, si estem davant d’un salt que ens permeti fer arribar una alternativa a tota la societat en conjunt i, en aquest cas, quins són els riscos i oportunitats.

És evident que l’economia social continua escalant, ho veiem amb coses com la imminent fundació de la cooperativa europea The Mobility Factor, per una mobilitat sostenible, que supera l’àmbit nacional per ampliar horitzons global i localment mentre es manté la missió social: Podria ser aquest la punta de l’iceberg d’una globalització amb valors?

Al mateix temps desenes de grups d’activistes de tot el Món estan fent passos per complementar la protesta amb el canvi proactiu del model econòmic, com és el cas de La Corriente, la cooperativa d’energia verda gestant-se a Madrid, part d’un model de gestió dels comuns que s’està escampant com una taca d’oli i que ja compta amb xarxes d’intercooperació regionals, estatals i globals. Mentrestant el creixement no s’atura: Cooperatives ja ben implantades han vist duplicar i triplicar el seu consum i la base social en els últims mesos, com són Som Energia (+73.000 contractes) o Som Connexió (+5.300 contractes); recentment, en Toni Lodeiro, reflexionava sobre aquests reptes del canvi d’escala i la professionalització en l’economia social.

Estem vivint un moment en el que la gestió dels comuns és més eficient i possible que mai; en el que l’economia col·laborativa obre nous espais de participació; en el que qualsevol plataforma és fàcilment replicable sota valors ètics i en el que, finalment, l’administració pública comença a entendre el seu paper d’impulsora del canvi, com passa amb el desenvolupament dels Ateneus cooperatius de Catalunya, el matchfunding Conjuntament o amb la creació del Fons de Crèdit Municipal. Estem surfejant un hype de l’economia social i del cooperativisme: un ecosistema de persones i creació d’eines i metodologies que, ben canalitzat, podria esdevenir el combustible d’un canvi de models en la societat i de les relacions de les persones amb el treball.

Si t’entusiasmen aquests canvis, no t’oblidis de que queden 4 dies per a finalitzar la primera ronda del matchfunding #Conjuntament, i varis projectes necessiten el vostre suport per crear alternatives a Barcelona. Entra a Conjuntament, i recolza’ls!Notícies

Lectures

Dos projectes a seguir:

  • Aragon: És un projecte basat en blockchain que vol fer possible la creació i gestió de qualsevol tipus d’organització de forma descentralitzada. A més, en el seu roadmap, hi ha la creació d’una jurisdicció digital P2P, superant el model d’Estat-nació. Fa uns dies van presentar la versió 0.5
  • Bank of the Commons: És una banca cooperativa global per a l’economia social i procomú que actualment permet fer gestions amb euros i criptomonedes. Té un enfoc molt clar en tres pilars: participació oberta, creació d’un ampli ecosistema de finances ètiques i l’ús de desenvolupaments de codi obert com ara Faircoin (la moneda de referència) i Freecoin. Gràcies a això compta amb serveis com el mètode de pagament FairPay o la futura implementació de Coopshares per a la gestió del capital social de cooperatives.

Esdeveniments propers