Independitzar-nos cada dia

Només han estat necessàries unes declaracions contra el procès d’autodeterminació per part de les entitats bancaries, d’entre elles La Caixa, un dels conglomerats amb més poder a Catalunya, per fer d’aquest tema trending topic a Twitter i que molta gent retirés els seus diners d’aquestes entitats.

És rellevant que aquest simple fet s’hagi traduït amb molta gent i institucions movent fitxa per fer possible el seu somni de país; i encara més rellevant què la majoria d’entitats alternatives siguin cooperatives de crèdit i/o entitats de banca ètica; no n’és pas casualitat, sinó que va lligat al fet que sigui una banca controlada democràticament i amb uns valors prou forts com per caure en coarcions i amenaces a la voluntat democràtica d’un poble aprofitant una posició dominant.

A La Caixa les decisions del consell rector o dels seus socis capitalistes no representen la voluntat dels seus clients (molts d’ells forçats al ser funcionaris), i aquí és on es troba el problema de fons.

Durant molt de temps hem caigut en el parany d’entitats com La Caixa o Banc Sabadell; la seva imatge de proximitat i d’implicació amb Catalunya era força sugerent; però aquesta setmana ens han recordat que són empreses que fan dependre les seves decisions exclusivament del rendiment econòmic que en puguin treure els seus socis capitalistes.

L’actual sistema bancari, l’oligopoli de les telecomunicacions o el clientelisme del sector de l’energia són diferents cares d’un mateix model. Ha arribat l’hora de que en aquest àmbit també comencem a exercir amb força el nostre dret d’autodeterminació i votem a favor de SomConnexió, de SomEnergia, d’Arç, de Caixa d’Enginyers, Arquia, Fiare o de la Cooperativa Integral Catalana.

Nota: LaCaixa no és tracta d’un simple banc, és un entramat de persones jurídiques i físiques amb fortes relacions amb els poders polítics que poseeix grans participacions a Abertis, Gas Natural, Repsol YPF,  Telefonica i Grupo Agbar, i gestiona les pensions dels funcionaris catalans.

Dejar un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.